Apetito


W sieci krążą informacje, że firma Adobe stworzyła książkę kucharską Apetito. Firma poważna i uznana raczej, co prawda, na innym polu ale brand is brand więc projekt ów przyciągną moją uwagę. Jak wygląda Apetito, książka kucharska od Adobe? ...


Więcej..

Dziś przepis dla leniwych. Szybkie grzanki z mikrofalówki. Za mikrofalą nie przepadam ale do leniwych jak najbardziej należę, o czym świadczy niestety ostatnimi czasy prowadzenie tego bloga (rzadko piszę, oj rzadko), więc czasem z kuchenki mikrofalowej korzystam.

Tytuł dzisiejszego wpisu mógłby równie dobrze brzmieć. Jak zrobić grzanki na szybko lub co można zrobić z czerstwej bułki. Do dzieła.


Więcej.. Majówka 2010 za pasem więc warto by było sobie przypomnieć, co można upichcić pod chmurką. Pogoda, co prawda, zapowiada się trochę deszczowa (Pogoda Na Weekend Majowy 2010) no ale deszcze mają być tylko przelotna, a poza tym może prognozy się jeszcze poprawią. W końcu na pierwsze grillowanie i jedzenie na świeżym powietrzu czekał człek przez całą zimę więc lekki deszczyk nie powinien być przeszkodą ...


Więcej.. Kontynuujemy przepisy Wielkanocne. W poprzednim odcinku Farsze do jajek opisałem dwa, według mnie ciekawe rozwiązania faszerowania jaj, za pomocą sosów, które mogą być wykorzystane także do innych potraw - wielkanocnych bądź niekoniecznie wielkanocnych. Dziś, dla tych którzy wolą przygotować farsze szybciej, prostsze przepisy. (a na końcu wersja wielkanocnych jaj dla zupełnie leniwych, wcale nie dużo gorsza od jaj faszerowanych)

Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..



Dziś notka dla Warszawiaków i gości Warszawy, którzy zdecydują się, bądź już zdecydowali się, spędzić noc sylwestrową na MDM. Jakiś czas temu pisałem o Fish&Chips w Warszawie. Wtedy, gdy to pisałem, bar był jeszcze zamknięty ...


Więcej.. I niestety, jak co roku, przedświąteczna gonitwa nie pozwala na wykonanie wszystkich zaplanowanych rzeczy. Chciałem jeszcze napisać o mięsach na świąteczne śniadanie i świąteczny obiad ale czasu nie staje - na mieście korki, w sklepach tłumy - wszystko załatwia się dwa albo i trzy razy dłużej niż zwykle. Pewnie większość z Was przygotowała już sobie mięsa ale może jeszcze nie wszyscy, może ktoś się będzie zabierał za pieczenie dziś wieczór albo jutro rano. Dla tych, na szybko, dwa przepisy na schab - na prawdę godne polecenia ... A innym może przepisy owe przydadzą się na Wielkanoc albo na następne Boże Narodzenie.
Wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. W sieci krążą informacje, że firma Adobe stworzyła książkę kucharską Apetito. Firma poważna i uznana raczej, co prawda, na innym polu ale brand is brand więc projekt ów przyciągną moją uwagę. Jak wygląda Apetito, książka kucharska od Adobe? ...


Więcej..

No i mamy grudzień. Do końca roku został niespełna miesiąc, do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze mniej. A Święta i Wigilia, no cóż, wiadomo, obok rodzinnej atmosfery, choinki, prezentów, to kulinarna rozpusta. Ale aby taka rozpusta mogła mieć miejsce, najpierw trzeba się troszkę narobić i przygotować 12 potraw wigilijnych, świąteczne śniadanie, świąteczny obiad, jakąś przekąskę w międzyczasie (bo a nuż, ktoś sobie tak żołądek rozepchnie, że jeszcze będzie miał siłę na przekąseczkę ;). Korzystając z tego, że ten mój blog prowadzony jest już od kilku lat, pozbierałem przepisy wigiline i świąteczne (lub nadające się na Wigilię i Święta) i niniejszym spróbuje je tu opisać. Mam nadzieję, że owe przepisy pomogą przygotować i kolację wigilijnę i całą resztę Świąt. Być może wykonacie je dokładnie tak jak są podane, być może zainspirują Was tylko jako pomysły na świąteczne dania.
Ten Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia od kilku dni prowadzę serial świąteczny. Ostatnio była mowa o śledziach na Wigilię, dziś pora na wigilijne pierogi O pierogach pod kątem Świąt i Wigilii pisałem już jakiś czas temu. Dziś przypominam te przepisy. Ponieważ wszystkie są jak najbardziej postne, nadają się wyśmienicie na wigilijny stół. Wśród rzeczonych przepisów jest wigilijna klasyka, czyli pierogi z kapustą i pierogi z kapustą i grzybami ale są też przepisy na, na prawdę godne polecenia, pierogi z soczewicą i pierogi z kaszą gryczaną. Oto przepisy na wigilijne pierogi.
Wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. Do Wielkanocy 2010 zostało nam jeszcze trochę czasu lae ponieważ trafiłem na dwie urocze strony na temat gotowania jajek, dziś temat jajeczny. Myślę, że każdy, nawet niezbyt wprawny kucharz, mniej więcej orientuje się jak długo gotować jajka aby zrobiły się one na miękko, półmiękko lub na twardo. Jeśli ktoś nie pamięta, to poniżej kilka słów przypomnienia, a potem będzie o wspomnianych wcześniej stronach ...


Więcej..

W poprzednim wpisie pt. Potrawy Wielkanocne opisywałem ogólnie pomysły na świąteczne dania. Teraz zajmijmy się szczegółowymi przepisami. Na początek, jak by mogło być inaczej, sztandarowa pozycja wielkanocna - jajka. Dziś proponuję dwa nietypowe farsze do jaj. Ich nietypowość polega na tym, że wykorzystamy do ich zrobienia, prezentowane już na tym blogu, standardowe sosy/pasty. W pierwszym przypadku tapenadę, w drugim paprykowy sos romesco.


Więcej.. Kilka dni temu rozpocząłem mój kulinarny serial świąteczny. W pierwszym odcinku, oprócz wstępu, było kilka słów o zupach (Przepisy Na Wigilię), dziś chciałby podać kilka przepisów na wigilijne śledzie. Choć właściwie nie wiem, czy słowo "wigilijne" jest tu najlepszym słowem, bo przepisy co prawda są jak najbardziej postne i na wieczerze wigilijną pasują jak ulał, ale takie śledzie to także coś co znakomicie urozmaici świąteczne śniadanie i można je ze smakiem zajadać przez całe Święta Bożego Narodzenia.
Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. W dzisiejszej wyborczej pojawi sie artyku na temat chci wprowadzenia "nowej polskiej tradycji" polegajcej na jedzeniu gsi 11 listopada w wito niepodlegoci. W pierwszym momencie nasun mi si tytu notki "Polacy nie gsi i swe gsi maj" ale pniej puknem si w gow, bo ...


Wicej..



Tłusty Czwartek obchodzimy w tym roku nieco wcześniej niż w zeszłym - już 11 lutego. W 2010 roku czekają nas dwa kulinarne święta prawie pod rząd bo dwa dni wcześniej, 9 lutego, obchodzimy Dzień Pizzy


Więcej.. Nadchodzące Święta Wielkanocne to oczywiście radosne święto zmartwychwstania upamiętniające zwycięstwo i wniebowzięcie Jezusa Chrystusa. Z czysto kulinarnego punktu widzenia, Wielkanoc to dzień zakończenia Wielkiego Postu.

Na wielkanocnym stole powinno znaleźć się więc przede wszystkim wszystko to czego brakowało przez ostatnie 40 dni. W dzisiejszych czasach raczej mało kto ściśle przestrzega reguł postu (tym bardziej Wielkiego) ale tradycja wystawnego i bogatego ucztowania w Niedzielę i Poniedziałek Wielkanocny przetrwała chyba w większości polskich domów do dzisiaj. Potrawy Wielkanocne to coś specjalnego i w większości przypadków przykładamy do ich wyboru i sporządzenia wyjątkową uwagę.

Ten wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Więcej.. Przeglądając sobie kulinarne materiały związane z Wielkanocą natrafiłem na książkę z 1830 roku pod dość długim tytułem - Domy i dwory: przy tem opisanie apteczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki; łażni i kąpieli; łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni; błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów przez Łukasza Gołębiowskiego członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk wydanej nakładem autora, druk N.Glucksberga, a w niej godny uwagi opis staropolskiej wielkanocy, a właściwie produktów jakie 'szły' na szlachecki stół ...


Więcej..

Jak długo gotować jajka?


Do Wielkanocy 2010 zostało nam jeszcze trochę czasu lae ponieważ trafiłem na dwie urocze strony na temat gotowania jajek, dziś temat jajeczny. Myślę, że każdy, nawet niezbyt wprawny kucharz, mniej więcej orientuje się jak długo gotować jajka aby zrobiły się one na miękko, półmiękko lub na twardo. Jeśli ktoś nie pamięta, to poniżej kilka słów przypomnienia, a potem będzie o wspomnianych wcześniej stronach ...


Więcej..

Pierogi Wigilijne


Ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia od kilku dni prowadzę serial świąteczny. Ostatnio była mowa o śledziach na Wigilię, dziś pora na wigilijne pierogi O pierogach pod kątem Świąt i Wigilii pisałem już jakiś czas temu. Dziś przypominam te przepisy. Ponieważ wszystkie są jak najbardziej postne, nadają się wyśmienicie na wigilijny stół. Wśród rzeczonych przepisów jest wigilijna klasyka, czyli pierogi z kapustą i pierogi z kapustą i grzybami ale są też przepisy na, na prawdę godne polecenia, pierogi z soczewicą i pierogi z kaszą gryczaną. Oto przepisy na wigilijne pierogi.
Wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl


Więcej..

Polacy nie gsi ... czyby?


W dzisiejszej wyborczej pojawi sie artyku na temat chci wprowadzenia "nowej polskiej tradycji" polegajcej na jedzeniu gsi 11 listopada w wito niepodlegoci. W pierwszym momencie nasun mi si tytu notki "Polacy nie gsi i swe gsi maj" ale pniej puknem si w gow, bo ...


Wicej..

Apetito


W sieci krążą informacje, że firma Adobe stworzyła książkę kucharską Apetito. Firma poważna i uznana raczej, co prawda, na innym polu ale brand is brand więc projekt ów przyciągną moją uwagę. Jak wygląda Apetito, książka kucharska od Adobe? ...


Więcej..

Farsze Do Jajek


W poprzednim wpisie pt. Potrawy Wielkanocne opisywałem ogólnie pomysły na świąteczne dania. Teraz zajmijmy się szczegółowymi przepisami. Na początek, jak by mogło być inaczej, sztandarowa pozycja wielkanocna - jajka. Dziś proponuję dwa nietypowe farsze do jaj. Ich nietypowość polega na tym, że wykorzystamy do ich zrobienia, prezentowane już na tym blogu, standardowe sosy/pasty. W pierwszym przypadku tapenadę, w drugim paprykowy sos romesco.


Więcej..

Gdyby chcesz posłużyć się spośród pomocy prawnej zapraszamy aż do skorzystania spośród usług naszej kancelarii. Jurysta Wrocław specjalizuje się do wnętrza każdej tematyce prawniczej. Nasza jajecznik Wrocław spośród sukcesami zajmuje się sprawami prawniczymi od czasu wielu lat. Nasze usługi prawnicze cechuje hojny stopień usług także konkurencyjne ceny na tle innych wrocławskich kancelarii prawniczych. Każda rada prawna Wrocław zostaje przedstawiona na wysokim poziomie. Skorzystaj spośród usług naszej kancelarii, zaś na prawdopodobnie negacja logiczna będziesz poszkodowany. Mamy wybitnie duże rutyna wewnątrz sprawach karnych również rozwodowych. Spośród naszymi prawnikami Wrocław na bodajże będziesz kontent po zakończeniu sprawy prawniczej. Jajecznik Wrocław owo ciągle usługi na najwyższym poziomie. Porady prawne Wrocław każdorazowo

chyba potrzebna pomoc prawna

przeprowadzamy udzielane są bez ścierwo czasowej. Wysoka efektywność naszych prawników Wrocław owo główna przymiot, która charakteryzuje naszą kancelarię prawniczą Wrocław. Zapraszamy aż do skorzystania spośród usług naszej kancelarii prawniczej we Wrocławiu. Wrocław owo położenie dokąd świadczą usługi nasi prawnicy plus radcy prawni. Od momentu wielu lat oferujemy porady prawne Wrocław mieszkańcom Wrocławia i całej Nasz. Długoletnie rutyna naszych adwokatów Wrocław pozwala na pozytywne na rzecz naszych klientów końcówka większości spraw, których podejmują się nasi prawnicy Wrocław. Nasza kalncelaria prawna mieści się w środku samym ognisko Wrocławia. Dojście aż do naszej kancelarii znajdziesz na naszej stronie. Nasi prawcownicy - radcy prawni i adwokaci są ciągle dostępni na rzecz naszych klientów. Możesz liczyć naszemu doświadczeniu. Reguła owo negacja logiczna tyko polski praca, jednakowoż także entuzjazm, którą dzielimy się spośród naszymi klientami. Zapraszamy aż do skorzystania spośród usług naszych prawników Wrocław